Indicii pentru a recunoaşte un espresso perfect

Astăzi, cafeaua a devenit un ritual de dimineaţă răspândit în întreaga lume, fiind modul cel mai bun de a-ţi începe ziua oriunde te-ai afla.

Pentru a putea începe ziua cu dreptul, cafeaua trebuie să fie exact aşa cum trebuie, iar arta preparării unui espresso perfect este, într-adevăr, o sarcină complexă. În aceste condiţii, cum recunoşti cafeaua ideală atunci când o guşti?  

1. Locul este esenţial

Întreaga experienţă începe atunci când păşeşti în cafeneaua aleasă de tine. Fie că locul este unul intim, fie că el îţi pune la dispoziţie un spaţiu generos, acesta trebuie să fie primitor şi curat, iar barista trebuie să fie prietenos: detaliile fac diferenţa!

2. Ceaşca perfecta

Ceaşca are un rol important: este preferabil ca aceasta să fie din ceramică albă şi să aibă forma unui trunchi de con, astfel încât să permită spumei espresso-ului să rămână fermă. Ea trebuie să fie uşoară, să aibă un mâner uşor de ţinut şi o margine subţire.

Sfat suplimentar: ceaşca de espresso trebuie să aibă temperatură potrivită, adică în jur de 40°.

3. Dilema apei

În cafenelele italiene, de obicei, espresso-ul este servit alături de un pahar de apă. O greşeală frecventă  este să bei apa după ce ai băut cafeaua, când, de fapt, aceasta se bea înainte, ca să îţi cureţe papilele gustative şi să îţi permită să savurezi la maximum gustul şi aroma cafelei.

4. Opreşte-te şi miroase cafeaua

Este important să miroşi cafeaua înainte de a o gusta, aşa cum face un somelier înainte de a gusta vinul. Espresso-ul perfect ar trebui să aibă un parfum intens, cu note florale şi de ciocolată.

5. Crema perfectă

Modul de prezentare are, de asemenea, un rol important: spuma unui espresso perfect are culoarea intensă a alunei de pădure, cu reflexii roşiatice; ea ar trebui să aibă o grosime de 2-3 mm, reprezentând, în final, 10% din întreaga băutură.

Sfat suplimentar: „caimacul” ar trebui să fie compact şi de durată, astfel încât să poată susţine bobiţele de zahăr la suprafaţă preţ de câteva secunde.

6. Aroma

Odată ce ai luat prima gură de cafea, ar trebui să poţi distinge câteva arome diferite. Prima dintre acestea este parfumul prăjirii, format în urma îmbinării aromelor pe parcursul procesului de prăjire.

Aromă de flori şi ciocolată: o cafea de calitate superioară îţi oferă o aromă lentă, fructată, cu note florale şi cu urme de ciocolată şi vanilie.

Paine prăjită: o notă de pâine proaspăt-coaptă indică, de asemenea, un amestec de cafea de o excelentă calitate.

7. Gustul care te înnebuneşte

Gustul espresso-ului perfect ar trebui să fie unul robust, echilibrat şi catifelat. Proteinele, grăsimile şi zaharurile din boabele de cafea determină aceste caracteristici, iar secretul stă în măcinarea cantităţii potrivite de fiecare dată.

 8. Gustul de după

Aroma espresso-ului trebuie să fie persistentă şi de durată. Gustul de după savurarea unui espresso ar trebui să fie unul uşor amărui, amintindu-ţi totodată de notele de ciocolată şi vanilie.

9. Fără zahăr, fără lapte

Din dorinţa de a nu schimba proprietăţile organoleptice ale cafelei, împătimiţii nu adaugă lapte şi zahăr în espresso. Totul ar trebui să fie o plăcere în savurarea unui espresso, astfel încât, dacă aşa preferaţi, sunt premise puţin lapte sau zahăr.

10. Exerciţiul este cheia perfecţiunii

Nu este uşor să recunoşti cafeaua perfecta - necesită timp şi multă experienţă. Totuşi, aceste sfaturi te vor ajuta să savurezi aroma şi plăcerea unui espresso autentic, asemenea unui italian adevărat!