Cum prepari corect orezul, in functie de tipul lui

Alb, brun, Jasmine, Basmati, cu bob rotund. Sunt tipuri de orez fiecare in parte renumit pentru savoarea lui, insa in acelasi timp deosebit prin tehnica de preparare. Iata, asadar, cum poti folosi orezul in functie de forma si de consistenta acestuia:

 

 

Orezul alb

Cel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos este orezul alb. Il poti folosi la pilaf, ca garnitura sau in preparate reci, in stilul celor italienesti. Trebuie sa tii cont ca acest tip de orez isi tripleaza volumul la fierbere. Asadar, alege o oala destul de mare. In cazul celui alb, proportia orez-apa este de 100 de grame la 200 de mililitri. Fierbe-l in apa cu sare si nu amesteca sub niciun chip, ca sa nu devina cleios. Dupa ce a fiert, clateste-l imediat sub apa calduta. Pilaful este unul dintre preparatele la care se foloseste orezul alb.

 

 

Orezul brun

Orezul brun sau integral este mai inchis la culoare si are o textura mai dura din cauza faptului ca pastreaza si invelisul exterior. E bogat in fibre, in calciu, are vitamina D, vitamina B, fier, magneziu si e un foarte bun detoxifiant. In cazul lui, proportia este de 100 de grame de orez la 250 de mililitri de apa. Se fierbe cu sare si se poate consuma ca atare, ca preparat de sine statator. Trebuie spus ca este indicat mai ales in cazul celor care vor sa slabeasca.

 

 

Orezul cu bob rotund

Orezul cu bobul rotund are grauntele mic si fierbe repede, insa trebuie sa tii cont ca are o textura cremoasa, moale. E ideal pentru sushi, dar si pentru alte preparate orientale. Insa de departe cea mai apreciata reteta in cazul orezului cu bob rotund este cea cu lapte!

 

 

Orezul Basmati

Orezul Basmati are bobul lung si subtire si seamana la gust cu nuca. E valoros datorita indicelui glicemic mic, putand fi consumat cu succes de catre diabetici, si contine de trei ori mai multe fibre decat cel alb. In plus, nu contine gluten. Inainte sa il prepari, fierbe-l in 2-3 ape, apoi lasa-l la inmuiat jumatate de ora. Se foloseste la salate sau ca garnitura, simplu sau condimentat cu sare.

 

 

Orezul Jasmine

Este tot un tip de orez cu bobul lung, are o aroma florala si o textura usor lipicioasa si moale cand este fiert. Trebuie clatit bine inainte de a fi preparat. Se fierbe in apa cu sare, proportia fiind de 100 de grame la 150 de mililitri. Se lasa pana cand absoarbe toata apa. E ideal in prepararea salatelor si a retetelor asiatice.